Kost, motion & aktivering

Guldhamsterns mat

Guldhamstern är allätare. Grunden i dess diet ska bestå av en bra fröblandning. Torrfodret ska alltid finns tillgängligt för hamstern. Utvalda frön, nötter, sädeskorn och gryn ska finnas i blandningen. En del torkade frukter såsom bananchips är uppskattade, men däremot får blandningen inte innehålla sådana torkade frukter som är kladdiga då de skadar kindpåsarna. Havregryn från t.ex. müsli är inte bra i större mängd då de sväller i magen. Alltför feta frön såsom solrosfrön ska undvikas. Det bästa är om man kan blanda sin hamsterblandning själv, men idag finns det många bra blandningar att köpa färdiga.

Var eller varannan kväll ska hamstern erbjudas en ”middag” bestående av färskmat. Frukt och grönt, pasta, potatis och någon köttbit. Kycklingkött kan ges relativt ofta. Ge dock aldrig hamstern kött som innehåller ben då de kan skada kindpåsarna. Många väljer att ge hamstern insekter istället för kött, eftersom det är dess naturliga proteinkälla. Fodermaskar och syrsor från zoobutiken uppskattas av de flesta hamstrar, däremot inte av alla hamsterägare!

Viktigt!

En hamster får aldrig äta mat som kan fastna i kindpåsarna! T.ex. kladdig mat, typ honung och en del torkade frukter, eller mat med vassa kanter, typ kött med ben. Naturligtvis får hamstrar heller inte äta choklad, alltför kryddad eller saltad mat, söt mat eller giftiga blad från krukväxter. Hamstrar kan inte själv avgöra om det som de sätter i sig är farligt eller inte. Det är ditt ansvar att veta det.

Hamsterns motion, aktivering & hantering

Hamstrar sover hårt. När du vill att din hamster ska vara aktiv med dig får du väcka den försiktigt. Börja med att knacka lite lätt på buren och stryka med handen i bottenmaterialt. Låt hamstern självmant komma till din hand innan du lyfter ut den. Lyft aldrig en hamster rakt uppifrån, utan låt den först nosa på din hand så att den vet att det är du.

Du får aldrig bara abrupt lyfta på hamsterns sovhus och skrämma den. Hamstrar kan faktiskt dö av hjärtinfarkt!

Hamsterns språk är intressant, särskilt med tanke på att den inte är ett flockdjur. En hamster kan ge ifrån sig skrikande läten om den blir skrämd. Då kan den även slänga sig på rygg och dovt väsa eller knorra. Om hamstern beter sig så är det inte läge att lyfta upp den. Då blir du biten. Bygg istället upp kontakten mellan er och skapa förtroende.

Ett vänskapligt beteende som trevliga hamstrar kör med är att slicka sin ägare på fingrarna, eller att tryggt sitta och tvätta sig i dennes händer. Eftersträva sådant beteende!

Motion och aktivering

Varje kväll behöver hamstern få springa fritt i ett hamstersäkert rum. Tänk på att täta alla ev. hål in under gardrober, vid spisen och liknande. Många är de hamstrar som försvinner för gott in under golv och liknande. Det får inte hända, dels därför att hamstern inte klarar sig där och dels därför att hamstrar kan orsaka bränder genom avgnagda elkablar.

Bra sätt att aktivera hamstern på är att bygga labyrinter, att gömma godis samt att träna agility. Du kan idag även tävla i hamsteragility! Sydsveriges smådjursvänner anordnar hamsteragility på sina utställningar.

Aktiviteskulor i vilka du lägger godisar i är ofta en bra aktivering. Men tänk på att välja en kula med antingen stort eller väldigt litet hål, för hamstrar kan annars bryta av sina gnagartänder på sådana kulor. Säkrast är att knöla in godisen i en hopknycklad toarulle.

Vikten av att hamstersäkra utrymmen och att vara observant

Apropå det här med vikten av att hamstersäkra rastningsutrymmena tänkte jag delge lite av min egen erfarenhet när det gäller faror för lösa hamstrar. Förutom det uppenbara, som t.ex. att elsladdar och opålitliga hundar och katter inte bör finnas där hamstern rastas, måste man även se till så att hamstern inte kan försvinna.

Själv har jag förlorat två hamstrar under årens lopp till följd av min egen dumhet och jag tror aldrig att jag kommer över det eller slutar att skämmas över det. Även om det är snart 30 år sedan och jag på den tiden var barn, kan jag inte sluta tänka på hamstrarnas öde. Jag vill gärna berätta om vad som hände med dessa hamstrar då kanske andra hamstrar slipper att gå samma öde till mötes.

Först var det hamstern Hanna som försvann då hon rastades i ett rum som hade en balkongdörr. Det visade sig att någon öppnat balkongdörren, om än bara en springa, och hon hade förstås tagit sig ut och ramlat ner. Jag fann henne död på gården och kommer aldrig över det. Sen var det min hamster Albin som rastades i ett hamstersäkert kök. För ett ögonblick lämnade jag honom i köket och under tiden hade han gnagt hål i en soppåse (som inte borde funnits där)och stigit in i den. Min ovetandes mamma hann att slänga soporna innan jag förstod att Albin var inne i soppåsen. Vicevärden öppnade soprummet för mig och jag grävde igenom ett berg av sopor men ingen Albin fanns att finna. Han hade på något sätt tagit sig ut i de vindlande källargångarna och sågs aldrig mer. Stort trauma för en elvaåring kan jag tala om! Så försök att pejla omgivningen på faror och var hela tiden steget före hamstern. Lämna aldrig någonsin en lös hamster utan tillsyn, inte ens för ett ögonblick!

Hamstern på utställning

Svenska Hamsterföreningen och Sydsveriges smådjursvänner anordnar regelbundet exteriörbedömning för hamstrar. Du måste vara medlem i föreningen och hamstern måste föranmälas. När det är gjort ser du till så att din hamster är i absolut bästa kondition på utställningsdagen. Den ska vara i lagom i hull. Är den lite tunn kanske du behöver ta bort motionshjulet i buren, är den lite tjock får du dra ner på den feta maten och försöka motionera den mera. Chinchilla sand är bra för pälsen och kanske måste klorna klippas.

På utställningen kan det gå till på olika sätt beroende av vilken förening som är arrangör. Handlersystemet innebär att du checkar in din hamster på morgonen och hämtar ut den efter utställningen. Det är speciella handlers som lämnar fram din hamster till domaren.

På en SSV- utställning är det alltid du själv som lämnar fram din hamster till domaren och du kan delta i extra tävlingar med hamstern under dagen, t.ex. agility eller labyrinttävling.

Hur som helst så måste din hamster vara van vid hantering och vara snäll förstås. Använd dina vänner och din familj när du tränar hamstern på att slappna av även i främmande händer.

En annan viktig sak att tänka på är att INTE GE HAMSTERN MAT STRAX FÖRE BEDÖMNING! Då kommer kindpåsarna vara fulla och domaren bedömer inte en sådan hamster. Försök att heller inte rufsa till din guldhamsters päls för mycket innan bedömningen. Om du är svettig om händerna och håller i hamstern kan dess päls bli fettig och skiktad, vilket inte är önskvärt

Men det viktigaste att komma ihåg när det gäller hamstern på utställning är att oavsett hur det går för din hamster, så är det samma hamster du åker hem med. Du och din hamster har en unik historia och relation tillsammans som inte är beroende av poäng på ett papper!