Bur och inredning

Guldhamsterns bur

Guldhamstern är som sagt marklevande och kräver därför relativt låga burar med stor markyta. Duna-burar tycker jag själv fungerar bäst. Välj den större storleken på Duna-bur, så kallad maxi duna (99x50cm i bottenyta). Mellanduna-buren, som är något mindre, utgör också ett bra val, men en minidunabur får inte användas.

Man kan även använda en”Samla”-plastback från IKEA 130liter. Men man måste då själv tillverka ett nätlock. Akvarium är mindre lämpligt att använda då det är svårt att få luften att cirkulera på ett bra sätt och då akvarier är otympliga att rengöra och tätade med silkon.

Gallerburar bör inte användas. Hamstrar som bor i gallerburar blir ofta stressade gallergnagare. De kan skada sig när de gnager på gallret och klättrar på det. Dessutom kommer hamstern att vräka ut bottenmaterial genom gallret. Fortfarande kan man hitta våningsburarsom är uppemot 1 meter höga att köpa som hamsterburar. Dessa burar är direkt livsfarliga och många är de stackars hamstrar som fallit och skadat sig då de trillat från ovanvåningen i sitt eget hem!

Inredning

Hamstern tycker om rör och tunnlar av alla de slag. Papprör funkar fint, men även VVS-rör är bra. Ett sovhus av trä ska finnas. Huset ska vara väl tilltaget i storlek. Ett litet lågt stenparti, som är så konstruerat att det inte kan skada hamstern, kan fungera som utsiktspost. En liten gungbräda eller någon annan rörlig detalj kan vara spännande för hamstern.
En toa-låda är ett obligatorium! Det behöver inte vara så märkvärdigt, en större skål i glas eller porslin fungerar utmärkt. Plastlådor att placera i hörn används av många. Men måste bytas ut med jämna mellanrum då plasten är svår att rengöra och hamstern kan gnaga på den. Vad har man då i toa-lådan? En kattsand som inte dammar är det bästa alternativet.
Ett sandbad med chinchillasand för pälsen är bra, men många väljer att ha ett sådant sandbad endast tillgängligt i hamsterns rastningsrum, eftersom hamstrar kan välja att gå på toa i sanden.

Hur du än väljer att inreda buren så måste hamsterns säkerhet ställas i främsta rummet. Hamstern får inte kunna trilla ner och slå sig och inte heller får det kunna ramla något på den. Man kan ge hamstern flera olika hus och bon att välja emellan.

Hjul eller inte hjul?

Hamstern har ett extremt stort behov av att få röra på sig. Det bästa sättet att tillfredställa en hamster på är att låta den springa fritt i ett säkert rum under en eller ett par timmar varje kväll.Då får den rusa av sig, upptäcka saker och använda sina sinnen.
Vidare motinoneras och aktiveras hamstern då man låter den upptäcka stora gångsystem och labyrinter och när man tränar agility tillsammans.
På golvet kan hamstern ha tillgång till ett hjul, eller ännu hellre ett så kallat tefat. Ett motionshjul i buren som alltid finns på plats kan resultera i att hamstern springer i det alldeles för mycket, i brist på annan mer givande aktivitet. Hamstern kan bli tunn och stressad. Dessutom kan svans, tassar och rygg lätt skadas även om hjulet är stort. Väljer man att ha hjul till sin hamster ska hjulet vara ca 30 cm i diameter, så att djuret kan gå någorlunda rakt i det. Man kan vidare reglera tiden hamstern får ha hjulet genom att bara sätta in det någon timme om dagen i buren. Men personligen tycker jag att det finns bra mycket bättre sätt att motionera sin hamster på. Ett motionshjul får aldrig ersätta den dagliga motionen på golvet!

Om du inte tror dig ha tid att rasta din hamstervän genom att låta den springa fritt i ett hamstersäkert rum i minst en timme varje kväll, är det nog klokt att skjuta upp planerna på hamsterinköp.

Bottenmaterial

Toa-Lätt är ett slags papperspellets som jag själv använder och rekommenderar. Det är drygt och dammar inte. Vidare är aspflis och olika varianter av Care fresch ett annat bra alternativ. Kutterspån/sågspån ska inte användas. Det dammar och kan vara skadligt för djuret och ger dessutom långhåriga hamstrar knutor i pälsen.

Bomaterial

Guldhamstern ska ha ett långtrådigt bomaterial i anslutning till sin sovplats. Idag finns  många bra bomaterial att köpa, men det kanske allre mest uppskattade är hushålls- eller toapapper som man rivet i långa bitar. Ge par meter rivet papper till din hamster, som kommer att bädda med det! Kanske har du sett i zooaffärer att så kallad ”Hamster vadd” säljes som bomaterial. Detta är direkt livsfarligt att ge sin hamster då trådarna i vadden kan fastna kring hamsterns ben och skada blodcirkulationen, eller runt tänder och i tarmar om det förtärs. Hö ska heller aldrig användas då det kan skada kindpåsarna.