Råttor är tämligen lättskötta husdjur, men det finns vissa saker man behöver göra på regelbunden basis.
Daglig visitation
Eftersom råttor kan drabbas av en rad olika hälsoproblem så är det viktigt att man vet hur ens kompis ser ut och beter sig när den är frisk. På så vis är det större chans att i tid märka när den inte mår bra. Därför bör man varje dag ägna några minuter åt en liten hälsokontroll, som samtidigt blir till en fin hanteringsövning och en mysig stund tillsammans.
Börja med att titta på hur din råtta rör sig och hur den andas. En frisk råtta är spänstig och rörlig och man ska inte se på buken att den andas. Titta på pälsen. Den ska vara glänsande och när du stryker råttans mothårs ska pälsen snabbt fällas tillbaka och pälsbotten ska inte vara sårig eller mjällig. Det är normalt att råttor fäller lite. Men aldrig i stora mängder. Mest märker man av det på håren som finns i hängmattan eller boet. Så om råttan plötsligt börjar se matt ut i pälsen eller börja fälla mer än normalt, så kan det vara första indikationen på att något är fel. Studera vidare råttans ögon och nos. Ögonen ska vara pigga och klara, utan skiftningar, rinningar eller tunn päls runt ögonen. Nosen är kall och lite lätt fuktig, men inte rinnande. Lyft därefter upp råttan. Känn på tyngden. Väg gärna din råtta regelbundet. En råtta i sina bästa år pendlar normalt inte i vikt, så varje förändring upp eller ner på vågens skala är en betydelsefull indikation. Något att hålla koll på. Hur vet man att råttan har bra hull då? Jo naturligtvis ska man inte kunna förnimma revbenen, den ska inte ha markerad midja, men den får heller inte ha valkar. Be en råttkunnig person hjälpa dig att bedöma om din råtta är i bra hull!
När du håller i råttan passar du på att kika på de yttre könsorganen och baken. En hona ska inte ha flytningar. Minst tillstymmelse till detta ska uppmärksammas i tid. Livmoderinflammation är relativt vanligt. Om det är en hane ska du kolla på penis så att allt ser bra ut. Ibland bildas det en plugg som han behöver hjälp att få bort. Runt baken på båda könen ska det inte finnas några avföringsrester. Om det gör det kan det bero på att råttan tillfälligt är lite lös i magen och det behöver inte vara en anledning till oro. Kanske har den ätit något mindre bra? Men om den är tröttare än vanligt eller påverkad på annat sätt i kombination med lös avföring så ska man omedelbart konsultera veterinär.
Avsluta visitationen med att lyssna på lungor och andningsvägar. Lägg råttan med dess bröstkorg mot ditt öra. Du ska inte höra något annat är hjärtat som tickar i en rusande fart. Inga skrapljud, inga pipljud och inget som låter som en kaffekokare.
Genom att göra den här övningen dagligen lär du känna din råtta. Genom att även ha ett hum om hur mycket den dricker och kissar och hur bajsen brukar se ut, så har du goda förutsättningar att upptäcka hälsoproblem på ett tidigt stadium.
Klor
Råttans klor ska klippas regelbundet. Använd en klosax för gnagare och vänj råttan vid proceduren. En gång i veckan går du igenom klorna. Om du inte klipper klorna kan råttan skada sig själv och sina kompisar i lek och samvaro. Dessutom kan du själv bli riven när du hanterar råttan.
Att en råtta fattas en klo kan bero på att råttan fått ett bett i tån eller att den har klämt tån t.ex. i en burlucka. Det kan även vara så att klon varit för lång och fastnat tex i ägarens kläder och brutits av vid roten. Om pulpan är permanent skadad växer ingen ny klo ut och råttan kan inte längre ställas ut. Många kloskador beror just på att råttan har oklippta klor. Det är ju så onödigt!
Det är hög tid att klippa klorna på den här råttan! Klorna är rundade och vassa
Pälsvård, bad och trimning
Alla råttor behöver badas lite då och då. Äldre råttor, särskilt hanar, kan behöva bada oftare. Inför och efter utställning ska råttor badas.
Vänj redan den unga råttan vid att bada. Du behöver inte schamponera in den, men du behöver vänja den vid att bli våt och att finna sig vid hanteringen. På så vis går det lättare den dag du verkligen behöver bada den! Men om du köper råttbebis på vintern kan det vara klokt att vänta lite med badträningen, då den lille kan bli förkyld.
Använd ett milt schampo, alternativt ett hundschampo, inför utställning. Galltvål tar bort gul pälsbotten och gör underverk med svansen.
Pälsen på en slät råtta är lättskött. Ibland kan du borsta av råttan med en gummiskrapa för hund och på så vis får du bort alla lösa hår i pälsen. En äggula i maten lite då och då ger fin päls.
En rexråtta trimmas med jämna mellanrum. Första gången bör ske redan hos uppfödaren, därefter någon månad efter leverans. Vid halvåret och sedan med några månaders mellanrum, brukar räcka. Tänk dock på att en rex regelbundet ska kontrolleras så att morrhår och känselspröt inte växer in i ögonen eller irriterar råttan.
Trimningen går till som så att du försiktitg rycker bort de längre täckhåren och på så vis blir bara den krylliga underullen kvar. Trimning ska ske när råttan normalt fäller, för då sitter håren löst. Det gör inte ont på råttan om du gör det i rätt tid och på rätt sätt. Tvärtom. Det blir en mysig stund och genom att trimma den kommer du att slippa en massa råtthår lite varstans. Dessutom måste du trimma din rex om du ska ställa ut den. Om du är det minsta osäker på hur du ska göra så fråga en erfaren råttägare! Be denne visa dig hur man gör.
Gör så här:
Fukta handen. Håren lossnar lättare om du är lätt fuktig om handen du trimmar med.
Lägg handen om råttan som när du klappar den. Placera handen så att fingrarna är utsträckta och sedan pressar du tummen mot pekfingret. De hårstrån du nu har mellan tummen och pekfingret är de längre täckhåren som ska bort. Med en kort och snabbt rörelse drar du bort håren. De ska sitta så löst att de bara följer med.
Börja uppe vid huvudet och arbeta bakåt. När du är klar kommer det att ligga en prydlig hög med råtthår i vasken och råttan ser genast mycket välvårdad och kryllig ut.
Du ska alltså inte dra av håren med ett pincettgrepp, utan snarare bestämt ”klappa” av dem. Upplevelsen får inte vara obehaglig för råttan.
Du kan behöva fokusera på ställen som ger råttan en bättre kontur, såsom vid svansfästet, bakom framben och i ansiktet. Där kan du behöva trimma lite mer.
Trimma alltid minst en vecka före utställning och tänk på att en rexråtta inte får badas precis före en utställning då pälsen blir för mjuk och rak.
Bilden ovan: Rexråttan Porlamarkens Wyoming före trimning.
Bilden nedan: Samma råtta tio minuter senare, efter att ha blivit trimmad.