Bur och inredning

Råttor är underbara djur! Sociala, intelligenta, nyfikna och anpassningsbara. Rumsrena, läraktiga och orädda. Det finns mycket som talar för råttan som sällskapsdjur. Men råttor är också mycket krävande djur som har ett stort behov av mental och fysisk stimulans och måste aktiveras i timtal varje dag. Vidare behöver en blivande råttägare vara väl insatt i råttors språk och kommunikation, näringsbehov och sjukdomar. Men när man väl har förstått och tillfredställer dessa fantastiska djurs särart och behov så finns det verkligen inget mer givande sällskapsdjur att dela sitt liv med!

Honor eller hanar?

Råttor ska hållas i flock om minst två individer. Råttor som hålls ensamma mår mycket dåligt och man dessutom bryter mot gällande lag om man har en ensam råtta. Två kullsyskon av samma kön fungerar fint ihop, men det kan vara bra att skaffa en tredje råtta efter några månader så att du får en mer naturlig åldersfördelning i din flock.

Vilket kön du väljer är en smaksak. Honor är i allmänhet aktivare, ofta något mer destruktiva än hanar. De löper var 4:e dag och kan vara lite spralligare just då. Honor kan passa lite bättre till agility. Hanar är storleksmässigt nästan dubbelt så stora som honor och lugnare. Båda könen kan markera och lämna små kiss-spår när de ute, men hanar är lite mer benägna till detta än honor. Det finns ingen skillnad i lukt mellan könen, råtthanar är inte som mushanar i det avseendet. Båda könen är precis lika trevliga och lätta att knyta känslomässiga band med!

Råttornas bur

Det finns måttangivelser i jordbruksverkets föreskrifter som talar om för dig exakt hur stor din råttbur minst måste vara. Men även om du bara har två råttor tycker jag att du ska välja en betydligt större bur än vad lagen anger. Idag finns det många bra burar för råttor att köpa. De flesta är stora gallerburar med våningsplan. En stor fågelbur eller chichillabur kan också vara lämplig, men nätet måste vara ganska finmaskigt, varför tex papegojburar sällan blir bra råtthem.Det viktigaste om du köper en bur är att den är stor, det måste finnas rejält med klätterutrymme på höjden, samt att den har vettiga välplacerade och stora luckor. Det bästa är om man kan öppna hela eller halva framsidan på buren. Därmed faller ofta tex fågelburar bort, om man inte modifierar dem.

Om du köper begagnad bur måste du förvissa dig om att den är säker för dina råttor och du måste sanera den med t.ex. virkon som man köper på apoteket.

Bygga egen bur

Har du möjlighet att bygga din egen bur kan det vara det bästa alternativet. Tänk då på följande saker: använd giftfritt obehandlat trä. Låt buren bestå av en utvändig trästomme på vilken du på insidan fäster nätet. På så vis håller buren längre. Golvet och eventuellt även två av väggarna i buren kan med fördel vara kaklade, alternativt täckta med plexiglas. Bottnen kaklar du också. Du hittar det mesta av dina burbyggargrejer såsom nät, träreglar, kakel och plexiglas på Hornbach eller Bauhaus. Inredningsdetaljer såsom hyllplan och annat finns på IKEA. Det är roligt att skapa sin egen bur! Man får den så som man vill ha den och ett genomtänkt hemmabygge kan göras mycket mera lättstädat än en köpt gallerbur. Dessutom kan man använda ytan på ett smartare sätt. Man kan tex använda utrymmet under en trappa, eller ett hörn av ett rum för att placera sin hammabyggda råttbur. 

Inredning

När du inreder din bur ska du inreda den på ett sådant sätt att råttorna inte kan skada sig på något i den. Inga tunga saker får lov att kunna trilla över råttorna, ingen giftig färg får ha använts att måla hyllplan med. Använder du textiler i inredningen så får det inte handla om bomullsvadd eller tyger där råttorna kan råka ut för att fibrer lindas runt tänder eller lemmar och skada dem.

Det ska finnas lika många sovplatser i buren som det bor råttor i den. Råttor gillar att sova högt upp i buren. Ett eller flera sovhus av stor modell med minst två öppningar kan placeras på hyllplan i buren och på burens golv. Sovhus bör vara stora och gjorda av trä. Plast blir på tok för varmt och är mindre bra att gnaga på. Hängmattor uppskattas av alla råttor! Men var beredd på att tvätta dem regelbundet ; )

I buren kan du med fördel placera en fruktträdgren eller liknande som kan fungera som transportväg mellan burens olika delar. Om du använder trädgrenar i din bur behöver du desinficera dem först, alternativt hetta upp dem i ugnen en liten stund. Detta för att undvika ohyra. Använd bara obesprutade fruktträd.

Rep är perfekta att sammanbinda olika hyllplan i buren med. Använd då helst rep i naturmaterial och inte i nylon. Klor kan lätt skadas av dåliga rep.

Bottenströ, bomaterial och toalådor

Toa-lätt som består av pressade pappellets är ett utmärkt bottenströ. Papperspelletsen absorberar bra och dammar inte. Kutterspån bör inte användas då det dammar och kan innehålla ämnen som irriterar råttornas luftvägar. Aspflis, alspån och de olika Care Fresh-produkterna går också bra. Tidningspapper eller kattlådesand är inte bra att använda som bottenströ. Däremot kan man ha dammfri kattlådesand i råttornas toalådor och rivet tidningspapper som bomaterial.

Bomaterial är det bäddmaterial råttorna ska ha att sova i. Rivet hushållspapper är perfekt. Även strimlade bitar av fleece funkar fint. Men olika typer av vadd och textilier med fibrer som kan tvinna sig får inte användas då dess trådar kan tvinna sig runt råttornas ben och tänder och skära in i huden.

Det är lätt att få råttor rumsrena. Försök att ta reda på vilket hörn av buren råttorna väljer att göra ifrån sig i. Där kan du placera en grund skål med kattsand. Så fort råttorna gör nummer två någonstans i buren så lägger du produkterna i deras låda. Med lite envetet kämpande kan du få råttorna rumsrena på ett par dagar. Köper du råttungar från bra uppfödare så är de oftast redan helt rumsrena.

När råttorna vistas utanför buren ska det också finnas toa-lådor i närheten.

Burens placering

Placera råttornas bur i den del av ditt hem där du är mest. Råttor kan bo i kök, vardagsrum, datorrum och hallar. Helt beroende av vad för slags folk deras mattar och hussar är. Mina råttor bor i ett eget rum som ligger i anslutning till matrummet där vi oftast är. På så vis får råttorna känna dofterna, höra ljuden och se oss hela tiden när vi är hemma.

Men tänk även på att inte ställa buren precis bredvid teven eller högtalarna. Råttorna får inte störas när de vill vara ifred.

Buren får vidare inte placeras i dragigt läge och om du har en golvbur kan den behöva täckas nertill för att skydda råttorna mot golvdrag. Ett par decimeter plexiglas brukar funkar fint. Buren får aldrig utsättas för drag, så placera den aldrig i närheten av ett fönster.

Det får inte finnas några elektriska sladdar precis i närheten av buren, eller andra farliga ting som råttorna kan nå genom gallret.